האנשים שמאחורי המספרים: הכירו את רונה

undefined
הכירו את - רונה, אחראית רישום והקצאת איברים להשתלה
פינת הרופא היתה הפינה האהובה עלי. סטטוסקופ על צווארי ובובות חולות במיטת העץ העסיקו את מרבית שעותיי בגן ירדנה לבני ה- שלוש..
בכל נסיעה של בן משפחה לבקר בבית חולים בקשתי להצטרף, להסניף את הריח המיוחד של בתי החולים.
כבר אז ידעתי שאהיה גדולה אעבוד בבית חולים. לא הייתי סגורה על פיזיותרפיה או רפואה.
אחרי שרות בן שנתיים במודיעין, נשאתי ותכננתי לימודים. באותם ימים החלו פרסומים על אקדמיזציה למקצוע הסיעוד והם שסגרו לי את פינת ההתלבטות. יצאתי ללמוד סיעוד ואף זכיתי ב"מצטיינת דיקן" בסוף שנה ראשונה באוניברסיטת תל אביב.
מצוידת בשני ילדים ושני תארים, יצאתי לשנה לחברת טבע, ועסקתי בתחום מחקר ופיתוח. בחזרתי למרכז הרפואי ע"ש שיבא הוצעו לי מספר תפקידים, בניהם "מתאמת השתלות", תחום שטרם נחשפתי אליו ואתגר אותי, בשל השילוב היפה של ניהול רחב וקליניקה המערבת קשר עם משפחות במצבי אובדן, הרבה מעבר למפגשים שהיו לי בתפקידים אחרים. המושג "הצלת חיים" נעשה מוחשי והעניק לי המון סיפוק, וכיהנתי בתפקיד שנתיים וחצי.
נעניתי לקריאת צוות המרכז להשתלות להצטרף לשורותיו, ולאחר מכרז מוניתי לתפקיד אחראית רישום והקצאת איברים להשתלה.
מה זה רישום והקצאה?
אני מנהלת את הרשימה הארצית לממתינים להשתלה. בתכנת מחשב מיוחדת נמצאים כל נתוני הממתינים להשתלה, ומחולקים ללב ראות כבד וכליות. כל קבוצה נחלקת שוב, לפי סוגי הדם, ושוב לפי מאפיינים ייחודיים לכל איבר ואיבר. התפקיד שלי הוא לרשום את החולים החדשים, ולהכניסם לרשימה הארצית.
מדי יום מתקבלים מבתי החולים תשובות של בדיקות אותם אני מקלידה למחשב שבאמצעות אלגוריתם "קובע" את הסדר של החולים. הראשון ברשימה הוא שיקבל ראשון את האיבר המתאים לו בסוג הדם ונתונים נוספים. כל עיכוב בעדכונים יכול לגרום לכך שאת ההשתלה לא יקבל החולה הכי קשה, וזאת הסיבה שהמחשב לידי ביום ובלילה. דרוכה לעדכן את הבדיקות מבתי החולים ללא שיהוי.
בשעה שמתקבלת הסכמה לתרומה מבית חולים, "שמש בגבעון דם"! אני מקפיאה את העדכונים במחשב עד לאותו רגע ומוציאה רשימות נפרדות לממתינים ללב, לראות ולכבד, לפי סוג הדם של התורם מסודרים ברשימה מהחולה הקשה לקל.
לגבי הכליות ההקצאה יותר מורכבת, מאחר והכליה היא איבר רגיש מאוד מבחינה אימונולוגית. דם שנלקח מהתורם לאחר שמשפחתו הסכימה לתרום, נשלח למעבדה הארצית לסיווג רקמות שם מבצעים תהליך הצלבה/התאמה בין דם התורם לבין דגימות הדם של הממתינים, באותו סוג דם. מבין כל אלו שצלחו את מבחן ההצלבה, נקבעת רשימה "חד פעמית" כי היא קשורה לתורם הספציפי מהיום. אלגוריתם במחשב משקלל ניקוד על פי, משך זמן המתנה, התאמות גנטיות קדימות הניתנת למי שחתם על כרטיס אדי ועוד.
בשלב זה אני יוצרת קשר עם הצוות ההשתלה בבית החולים של החולים הראשון והשני, כי יש שתי כליות. הצוות מזמין את החולה לבית החולים לעשות דיאליזה ולאחר מכן לעבור את ניתוח ההשתלה. לפעמים מתברר שהחולה לא כשיר להשתלה כי בדיוק הופיעה מחלת חום, למשל, ואז עלי לעבור לחולה הבא לפי הרשימה, וכך הלאה.
זכור לי במיוחד חולה דיאליזה שהמתין להשתלת כליה זמן רב, עקב רמה גבוהה של נוגדנים בעקבות מנת דם שקבל.
כל שבוע הוא התקשר לשאול אותי מה יהיה. עם הזמן התפתחה שיחה ממנה למדתי שנולד בצרפת ולחם במלחמות בארץ. את הדיאליזה נהג לכנות "בית קברות חי". סיפר כי חש שהוא תרם לחברה וכעת הוא זקוק בעצמו לעזרה מהחברה. לפעמים התקשר סתם להתעודד, הבין שאני לא באמת יכולה לעזור לו, שכל תהליך הקצאת האיברים נעשה לפי קריטריונים והתאמות, באמצעות מחשב. והנה, כעבור חודשים ארוכים, נמצאה עבורו כליה.
הודעתי לצוות והם קראו לו לבית החולים. החולה התרגש והתקשר לספר לי שקראו לו להשתלה לשאול אם ידעתי. ברור שידעתי. הראשונה אפילו..
אחרי ההשתלה התקשר שוב הפעם לספר ולעדכן במצבו הטוב. לא שכח לבקש את פרטי המשפחה שתרמה כדי להודות להם.
לחתימה על כרטיס אדי >> http://bit.ly/adi_card

Created by Tvuna